Tunelurile din Ardeal: mistere și secrete unice din România pe care trebuie să le vezi și tu

de: Andrei Simion
19 09. 2023

Galeriile subterane unicate din România care merită vizitate pentru a afla secretele vinului spumant de calitate superioară.

Experiența turistică concurează cu cea oferită de cramele celebre din Republica Moldova. Întreg turul prin galeriile subterane este ghidat, iar pachetul turistic poate conține inclusiv o degustare de vin și mâncare tradițională specifică locului, conform salajulliber.ro.

Accesul în galeriile subterane se face prin curtea Cramei Silvania situată la intersecția Drumului Național 1H cu drumul spre Cehei – Măeriște. La intrare se află și magazinul de prezentare al Cramei, iar personalul foarte amabil vă invită să coborâți la 60 de metri sub Măgura Silvaniei, pentru a descoperi cei 3,5 kilometri de galerii unde se fabrică celebra șampanie apreciată în toată România.

Șimleu Silvaniei este situat la 27 km de Zalău, la 43 km de Jibou, la 114 km de Cluj-Napoca, la 93 km de Oradea, la 105 km de Baia Mare.

Costurile sunt în funcție de opțiunile turiștilor

Prețurile variază între 25 de lei, cel mai ieftin pachet, până la 120 de lei. Astfel, un grup între 7 și 30 de persoane pot achiziționa un pachet cu 25 de lei de persoană, preț în care este inclus un tur prin cramă, o porție de pogaci și degustarea a două sortimente de vin și a două sortimente de vin spumant.

Cel mai scump pachet turistic valorează 120 de lei dacă grupul este format doar din două sau trei persoane sau 45 de lei dacă grupul este mai mare de 7 persoane. În acest pachet turistic este inclus turul în cramă, plus un platou rece cu brânzeturi și mezeluri, dar și degustarea a trei sortimente de spumant și a patru sortimente de vin, scrie sursa citată.

După ce ai achiziționat pachetul turistic, ești preluat de ghidul turistic care te introduce în istoria locului. De la acesta poți afla informații utile, cum ar fi faptul că primele săpături la galerii datează din anul 1820 fiind realizate de către comunitatea evreiască din zonă având rolul de a depozita vinul. Galeriile se întind pe o lungime totală de 3,5 kilometri și se află la o adâncime de 60 de metri.

Din anul 1974 a început producția vinului spumant după o metodă certificată Champenoise, cu fermentare în sticlă. În acea perioadă România înregistrează un record în ceea ce privește exportul de vin spumant. Anual se exportau 4.000.000 de sticle către Germania, Rusia, Polonia și Franța.

În cadrul turului, ghidul prezintă toate mecanismele de producere a șampaniei, atât cele folosite în urmă cu sute de ani, atunci când au fost săpate galeriile, cât și cele din prezent.

Totodată, poți vedea în interiorul galeriilor zona de păstrare a vinurilor, camera cu sticle roz fiind una dintre cele mai spectaculoase din punct de vedere vizual.